Bothnian sea diving i Gävle. Vinterdykning.

Om Bothnian sea diving

Under lång tid fanns drömmen om att leta upp alla de vrak som ligger i Bottenhavet. Under mörka och kalla vinternätter har historierna lästs, lagts på minnet och dokumenterats. Naturligtvis drivet av ett intresse som växt sig starkare med åren men som började redan för närmare 30 år sedan. Nybakad dykare som jag var fick jag chans att dyka på det nyligen hittade vraket Nedjan. En sekelskiftesångare som gått ner en kall vinternatt 42-43 år tidigare. Totalt orörd stod hon där, med disken i vasken, slevarna hängande i byssan och många fina detaljer fortfarande kvar på bryggan. Hela upplevelsen har satt ett djupt avtryck i min själ med en dröm att få studera, uppleva och förstå i ett sammanhang där tiden stannat.

Fortsättningen av dykkariären berättade jag ofta om henne, hon som gjort sånt avtryck. Med åldern kommer tiden, tankarna och intressen kokas ner. Så dykningen blev mer och mer fokuserad, jag utbildade mig mer, funderade en massa på vad jag verkligen gick igång på. Så en dag var det bara ett färdigt projekt, planen var klar. Dokumentation av vrak var idén, att visa vilka skatter som ligger på botten av vårt innanhav Bottenhavet.

Förutsättningar i Bottenhavet?

Förutsättningarna i Bottenhavet är perfekta för att bevara vrak. Mörkt på grund av partiklar samt vattenkvalitet, kallt på grund av vår nordliga placering, syrefattigt och ingen skeppsmask. Det innebär att man kan kliva tillbaka i tiden som i en tidskapsel, 100 år, 150 år eller ännu längre.

Vraken som vi kan se på botten av Bottenhavet är ofta väldigt intakta och extremt välbevarade, vi har hittat vark, till exempel Annie, på 34 meters djup som legat 130 år som är i perfekt skick, men ofta får vi gå djupare för att hitta vrak som fått ligga ifred.